Fordonskännedom & manövrering

I det här avsnittet går vi igenom grunderna i fordonskännedom och manövrering. Du kommer lära dig de grundläggande regler som gäller för fordon samt säkerhet.

Behörighet

För att få köra en moped klass 1 krävs minst ett AM-körkort. Med AM-körkort får du även köra motorredskap klass 2. Där räknas bland annat moped klass 2, mopedbil och a-traktor in.

För att få köra moped klass 2 krävs minst ett förarbevis för moped klass 2. Du får endast köra moped klass 2 med ett sådant förarbevis.

Typer av mopeder

En moped kan se ut på olika sätt. Ett mopedklassat fordon kan ha upp till fyra hjul.
Långsamtgående fordon med tre eller fyra hjul måste ha en LGF-skylt baktill för att dessa inte ska förväxlas med personbilar.

Exempel på mopedfordon:

 • Mopedbil
 • A-traktor
 • Trehjulig moped

Maxhastighet

Maxhastigheten för en moped klass 2 är 25 km/h. De mopeder som är tillverkade innan 2003 får gå i max 30 km/h.

Maxhastigheten för en moped klass 1 är 45 km/h.

Trimning

Trimning är helt förbjudet, man får inte byta ut originaldelar mot delar vars syfte är att öka prestandan hos fordonet. Dessa ingrepp kan innebära att fordonets klassificering ändras. En trimmad moped klass 1 kan klassas som en motorcykel.

Belysning

Alla mopeder måste ha halvljus, blinkers, bromsljus, bakljus och en röd reflex baktill. Helljus är inget krav.

Helljus är förbjudet att ha tänt under körning i dagsljus eller på vägar med fungerande vägbelysning.

All belysning fram måste lysa vitt och bak ska lysa rött, med undantag för blinkers som ska pulsera orange ljus. Belysning med fel färg och/eller på “fel ställen” är olagligt att ha tänt under körning.

Viktklasser

Det finns ett par uttryck som du bör ha koll på. Det är vanligt förekommande att frågor som kräver kunskap om dessa kommer på provet.

 • Tjänstevikt: Mopedens vikt när den är i körbart skick. Dvs. med bränsle och olja samt verktyg. Förare eller passagerare räknas inte med i tjänstevikten.
 • Maxlast: Den maximala vikt som fordonet är konstruerad för. Förare och passagerare räknas in i maxlasten.
 • Totalvikt: Tjänstevikt + maxlast = totalvikt.

Passagerare

Om du får skjutsa en passagerare beror på vilken moped du har. Mopeden måste vara godkänd för passagerare.

Viktigt att tänka på är att bromssträckan kan bli mycket längre med en passagerare.

Både du och din passagerare måste ha hjälm. Det är du som förare som ansvarar för att passagerare under 15 år har hjälm. Passagerare över 15 år är själva ansvariga för att hjälm används.

Drivmedel

 • Fossila bränslen: De vanligaste är bensin, diesel och naturgas.
 • Konventionella biodrivmedel: Biogas, etanol, biodiesel.

Försäkring

Alla mopeder måste ha minst en trafikförsäkring. Användning av oförsäkrade mopeder kan ge böter eller i värsta fall indraget körkort.

Det finns tre vanliga försäkringstyper:

 • Helförsäkring
 • Halvförsäkring
 • Trafikförsäkring

Däck

Det finns ingen regel om minimalt mönsterdjup för mopeder. Det enda kravet som finns är att cordväven inte syns, vilket är ett slags väv på däckets insida. Men ur säkerhetsperspektivet bör du se till att ha tillräckligt bra mönsterdjup för att undvika exempelvis vattenplaning.

Hjälm

Hjälmen är obligatorisk att ha på sig under körning både för moped klass 1 och klass 2. För fordon med kaross finns inget krav om hjälm. Hjälmen ska även vara E-märkt för att vara godkänd. Med andra ord, en hjälm utan E-märkning räknas inte som en hjälm.
Den gamla märkningen, “SIS-märkning”, gäller inte längre som godkännande.

Bromsar

Det finns olika bromssystem, de vanligaste är skivbroms och trumbroms. Det du ska veta är att skivbroms är mer effektivt än trumbroms. Du ska också veta att vissa mopeder med skivbroms kan vara utrustade med ABS-system som förhindrar att bromsarna låser hjulet. Att bromsarna “låser hjulet” innebär kortfattat att hjulet “tvärstannar” vilket kan leda till att väggreppet går förlorad (det låsta hjulet glider).

Stoppsträcka

Stoppsträcka är ett samlingsord för hela förloppet från det att du upptäcker ett hinder till dess att du står still. Stoppsträckan delas in i två faser – Reaktionssträcka och bromssträcka. Dessa två faser är oberoende av varandra, du bromsar inte bättre bara för att du har snabb reaktionstid men stoppsträckan i sin helhet blir kortare.

 • Reaktionssträcka: Sträckan du förflyttar dig från det att du upptäckt hindret tills dess att du börjar bromsa.
 • Bromssträcka: Sträckan du förflyttar dig från det att du börjar bromsa till dess att du står still.

Stoppsträcka = reaktionssträcka + bromssträcka

 

Har du koll på det du läst?

Har du koll?

Nästa avsnitt